Visste du att vi på Binero tillgängliggör alla backuper på dina filer och databaser (både MSSQL och MySQL/MariaDB) för dig direkt i din egna hemkatalog? Om inte så rekommenderar vi definitivt dig att läsa detta inlägg!
De flesta har någon gång haft behov av att återställa data från en backup – oavsett om det är din laptop som rasat, din telefons senaste OS som kraschade eller om en uppdatering av din WordPress gjorde sidan obrukbar. Det tredje scenariot är vanligast att våra kunder råkat ut för (även om vi ibland blir konsulterade i de övriga exemplen också ).
Vi kommer i detta blogginlägg gå igenom tre sätt att få ut dina backuper av dina databaser och filer själv från ditt webbhotellskonto hos Binero.
Hur sparas mina nåbara backuper?
Varje natt tas en backup på alla dina databaser (oavsett typ) och dessa läggs sedan ut till din egna hemkatalog i mappen “db_backup” och blir på så vis en del av ditt egna filträd. Utöver detta använder vi oss av något som kallas “snapshots” för att ta regelbundna backuper på förändringarna av dina filer (givetvis tar vi också fullständiga backuper för disaster recoverys på hela system o.s.v) som på sätt och vis gör att du själv får ett enklare versionshanteringssystem på dina filer. Dessa kan du sedan själv komma åt (läsrättigheter) via sökvägen “.snapshot” i din egna hemkatalog, och kan där enkelt plocka ut precis det du vill.
Dessa snapshots tas enligt två scheman – på timbasis (ca var tredje timme) och varje natt – och de sparas i ca 1 vecka bakåt. I och med att databasbackupkatalogen (db_backup) också blir en del i detta snapshotschema så sparas även dessa i ca en vecka bakåt.
Hur kommer jag åt dem?
Det finns några olika metoder att komma åt dessa dock som alla passar olika bra till olika ändamål och kunskapsnivåer. Filerna finns på ett och samma ställe, men det kan krävas lite navigering via en klient för att komma åt dem.
1. Via SSH
Om du är bekant med enklare navigering och kommandon via linuxterminalen är detta (enligt mig) det bästa sättet att komma åt dina säkerhetskopierade filer. Det enda du behöver göra är att logga in på ditt SSH-konto och direkt i roten gå till den gömda katalogen “.snapshot” (via t.ex. kommandot “cd .snapshot”). Väl där finns en underkatalog döpt efter en datumstandard (kommandot “ls” listar dessa på ett överskådligt vis) där en daglig backupkatalog kan heta t.ex. “daily.2015-06-21_0010″ (vilket visar när snapshoten är tagen).
Går du då in i denna katalog så kommer du där hitta en ögonblicksbild av hur din hemkatalog såg ut vid detta tillfälle, och kan själv plocka ut de filer du vill komma åt.
2. Via FTP
Precis som via SSH-metoden kan man komma åt dessa backuper även via FTP på samma plats. Det enda att tänka på här är att man måste ange sökvägen till “.snapshot”-katalogen manuellt då den är dold för listning i din klient. Nedan är en skärmbild från FTP-programmet FileZilla där jag ringat in den plats man får skriva till denna sökväg och trycka “enter” för att komma in i katalogen.
3. Via Filhanteraren
I din kontrollpanel under “Filer” -> “Filhanterare” finns detta verktyg som hanterar backuper och återställningar väldigt smidigt. Denna plats lämpar sig egentligen bättre för att återskapa enstaka filer, men har istället ett enkelt gränssnitt att arbeta med, och har också ett inbyggt jämförelseverktyg med vilket du enkelt kan hitta vad som skiljer en säkerhetskopierad fil från den nuvarande.
Vi har tidigare skrivit en längre guide om hur du hanterar detta i din filhanterare i detta blogginlägg.
Om de backuper som listas här inte är gamla nog för att lösa ditt problem så rekommenderar vi att du tar kontakt med vår supportavdelning, då dom kan komma åt äldre backuper än så i de allra flesta fall – så dubbelkolla med oss oavsett hur gamla backuper du behöver! Givetvis ställer vi upp och hjälper dig återställa dina filer även om du behöver de senaste backuperna – men det skadar aldrig att själv ha möjligheten.