Nätjätten Akamai har släppt sin State of the Internet-rapport för årets tredje kvartal. Där framgår en hel del intressanta trender. Klart är bland annat att antagandet av IPv6-adresser får allt mer vind i seglen, även om det ser väldigt olika ut i olika delar av världen. I topp hittar vi Belgien med det senaste årets ökning på drygt 3 procent nu ligger på 39 procent i IPv6-användning. Därefter följer Grekland och Tyskland.
USA stod för en kraftig ökning med hela 13 procent och landade på totalt 21 procent, tack vare en enorm tillväxt i mobila IPv6-uppkopplingar, främst via Verizon och T-Mobile. I amerikanska trådlösa nätverk är IPv6-användandet nu uppe i över 50 procent.
Tyvärr kan vi återigen konstatera att utvecklingen går trögt i Sverige. I slutet av 2015 låg vi på under 3 procent, och inte mycket har hänt sedan dess. Vilket förstås är oroväckande med tanke på att IPv4-adresserna håller på att ta slut. Dessutom fattades ett beslut om att alla svenska myndigheter skulle ha gått över till IPv6 senast 2014 – något som med andra ord inte har skett.
Hög bredbandshastighet i Sverige
Akamais rapport lyfter även fram tillväxten av höghastighetsbredband. Även här hittar vi glädjeämnen. Det senaste året har den genomsnittliga hastigheten ökat med 21 procent och ligger nu på 6.3 Mbps. Högst genomsnittlig hastighet har Sydkorea på 26,3 Mbps, följt av Hong Kong och Norge. Sverige tar en hedrande fjärdeplats med en genomsnittlig hastighet på prick 20 Mbps. I botten hittar vi ett flertal länder i Nordafrika och Mellanöstern, med Jemen som enda land med en genomsnittlig hastighet som understiger 1 Mbps (0,7 Mbps).
Högst genomsnittlig så kallad peak-hastighet hittar vi i Singapore med hela 162 Mbps, vilket placerar landet långt före Hong Kong och Sydkorea som är tvåa och tre med 116 respektive 114 Mbps. Sverige hamnar utanför topp 10. Den högsta genomsnittliga mobilanslutningshastigheten var 23,7 Mbps i Storbritannien, medan den lägsta var 2,2 Mbps i Venezuela.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vissa delar av världen fortfarande går trögt, att Sverige står sig väl på många områden av utvecklingen (men inte så väl som vi gärna vill skryta med) och att asiatiska länder springer allra snabbast framåt.
Läs hela Akamais rapport här (pdf).