Vi på Binero strävar vi alltid efter att ge dig den funktionalitet du behöver i ditt webbhotell för att utveckla din sajt. Vi har en låååång lista på projekt vi vill och ska genomföra för att ge dig en ÄNNU bättre tjänst än du redan har. Inte sällan kommer åtminstone delar av våra idéer från dialog med kunder via exempelvis facebook och twitter.
Det är få saker som är så kul som att kunna presentera nya funktioner som gör livet lättare för våra kunder.
Vi arbetar ständigt för att förbättra våra tjänster. Den här gången har vi skapat php-funktionalitet på våra ssh-servrar. Du hittar en guide för hur du ansluter med ditt SSH-konto här. För att kunna köra php-filer direkt på ssh-servern använder du kommandot php. Så här ser det ut när vi testar att skapa en php-fil och sedan köra den.
-securelve_sh-4.1$ echo ‘<?php echo “Hej Binerokund!\n”; ?>’ > binero.php
-securelve_sh-4.1$ php binero.php
Hej Binerokund!
-securelve_sh-4.1$
Det är också möjligt att köra php-kommandon utan att först spara dem i en fil.
-securelve_sh-4.1$ php -r ‘$a=2+2; echo “$a\n”;’
4
-securelve_sh-4.1$
Förutom php-cli har vi dessutom installerat wp-cli, ett program som underlättar hanteringen av WordPressinstallationer rejält. Istället för att använda wp-admin kör man kommandon på ssh-server. Det innebär att den händige kan skapa shellscript för att automatisera sitt bloggande och sin administration. Vi ska nu visa hur enkelt det är att skapa en ny WordPressinstallation, byta tema och skriva en bloggpost, allt med hjälp av wp-cli.
I kontrollpanelen har vi skapat webbplats för domänen testblogg.se, där har vi också skapat en MySQL-databas som vi ska använda för bloggen. Sedan är det bara att logga in på ssh-servern och köra igång.
Först går vi till public_html-mappen för webbplatsen.
cd testblogg.se/public_html/
Nästa steg är att ladda hem WordPress till denna mapp. Vi specificerar att vi vill ha WordPress med svenskt språkstöd.
wp core download –locale=sv_SE
Sedan är det dags att konfigurera wp-config.php som är den fil WordPress använder för att spara databasinformation. Namn på databasen, användare samt värdnamn hittar du i kontrollpanelen. Lösenordet är det lösenord du valt för databasanvändaren.
wp core config –dbname=NAMN –dbuser=ANVÄNDARE –dbpass=LÖSENORD –dbhost=VÄRDNAMN
Sista steget för att installera WordPress är att göra själva installationen då den första användaren skapas och rubrik för bloggen sätts. E-postadress och lösenord är för användaren som kommer att bli admin för WordPressinstallationen.
wp core install –url=http://testblogg.se.preview.binero.se/ –title=”Binero testar” –admin_user=binero –admin_password=LÖSENORD –admin_email=EPOSTADRESS
Vi kan nu gå in på http://testblogg.se.preview.binero.se/ för att se hur vår WordPressinstallation ser ut.
Inte så kul, men det kan vi ordna med ett nytt tema. Vi väljer att installera temat “bouquet” och att aktivera det omedelbart. Vi raderar också posten med id-nummer 1, vilket är “Hej världen”-posten som skapas automatiskt vid installation. Sedan skapar vi en egen post.
wp theme install bouquet –activate
wp post delete 1
wp post create –user=binero –post_title=’Test!’ –post_content=’Binero testar att skapa en bloggpost.’ –post_status=publish –post_date=’2015-04-07 19:00:00′
Tittar vi på bloggen igen ser den ut så här.
Snyggare, åtminstone om man tycker om rosa! Wp-cli är riktigt enkelt att använda när man kommit igång det och det bästa har vi sparat till sist.
På bloggen påminner vi igen och igen om hur viktigt det är att hålla sin WordPressinstallation, inklusive teman och tillägg, uppdaterad. Även om WordPress gjort det riktigt enkelt så blir det ännu enklare när man använder wp-cli. För att uppdatera hela WordPressinstallationen räcker det med tre kommandon.
wp core update
wp plugin update –all
wp theme update –all
Då wp-cli har stöd för WordPress 3.5.2 kan du behöva göra en sista manuell uppdatering av WordPress, sedan kan du använda wp-cli.