Att Flash-tekniken varit dödsdömd har stått klart en längre tid. Som om inte alla allvarliga och upprepade säkerhetsincidenter vore nog, har tekniken också tyngt ner webbplatser rejält och i jämförelse med till exempel HTML5 rättmätigt kallats dataslukare – ett stort problem på mobila enheter.
Att Apple därför tidigt blockerade tekniken i iOS möttes av en hel del kritik, bör nog idag ha vänts till tacksamhet för att man satte fart på utvecklingen. Idag har allt fler hängt på. Till och med Adobe själva har börjat fasa ut tekniken, vid årskiftet meddelade man via sin blogg att man nu ”uppmuntrar utvecklare att i framtiden bygga med nya webbstandarder”. Dessutom bytte man namn på animeringsverktyget Flash Professional till Animate CC och inriktar det starkare på HTML5.
Senast ut är Google (som förvisso i likhet med Apple länge förkunnat dödsdomen för Flash) som meddelar att när nästa version av webbläsaren Chrome, nummer 53 i ordningen, släpps under hösten kommer den att blockera alla Flash-element som körs i bakgrunden. Google pekar på att just bakgrundsprocesserna idag står för drygt 90 procent av all Flash på nätet. I stället ska webbläsaren automatiskt använda HTML5 som standard. Om du trots allt vill besöka en sajt som enbart stöder Flash, blir du tvungen att godkänna ett undantag i Chrome.
Även Apple planerar stora förändringar i vilket stöd som kommande Safari 10 kommer att ge. Den nya versionen av Apples webbläsare släpps i höst, i samband med att nya MacOS Sierra lanseras. Förutom att blockera Flash kommer Safari 10 även ge rött ljus för flertalet Java-plugins samt Microsofts video-plugin Silverlight och sin egna motsvarighet Quicktime. Precis som i Chrome måste du som användare manuellt välja att köra dessa plugin, annars kommer Safari automatiskt leta efter HTML5 istället. Finns inte det tillgängligt kommer Safari inte ens meddela webbplatserna om att de andra tilläggen är installerade.