Vi har tidigare skrivit här i bloggen om att USA:s regering, genom NTIA (National Telecommunications and Information Administration, en del av handelsdepartementet) sagt sig vara redo att släppa all makt över rotzonen, och de viktiga IANA-avtalen, till ICANN. Den ursprungliga planen var att så skulle ske från och med 1 oktober, och NTIA skulle senast den 15 september ha meddelat ICANN om man avsåg att förlänga sitt avtal i ytterligare ett år. Det gjorde man inte, vilket alltså betydde att man ansåg att överlämnandet till ICANN kunde slutföras. Det betydde också att möjligheten att stoppa det hela förflyttade till kongressnivå.
Redan tidigare i år garderades datumet med att det fanns en liten risk att politiska aktörer i USA skulle protestera – många (republikanska) politiker är högst kritiska till att man skulle lämna ifrån sig något så viktigt, och oroar sig för att det skulle flytta makt till USA:s ”fiender” i kampen om Internet (Ryssland, Iran och Kina). Nu har de stridigheterna fått ny vind i seglen och längst fram i fören står senatorn och tidigare presidentkandidaten Ted Cruz. Han var sedan tidigare en av de politiker som undertecknat en skrivelse som varnade för att ett överlämnande till ICANN skulle öka utländska regeringars inflytande över Internet.
Göran Marby direkt in i hetluften
I förra veckan hölls så en utfrågning i kongressen kring överlämnandet. Under förhandlingen deltog även ICANNS nytillträdde svenske vd, Göran Marby, samt Lawrence Strickling, adminstratör för NTIA. Ted Cruz sida, bestående av bland annat flera republikanska senatorer och Homeland Security-chefer, försökte trycka på att det hela handlade om att antingen låta USA behålla sitt ”sista ord” över förändringar i rotzonen, eller att överlämna beslutsmakten till auktoritära regimer som Kina, Ryssland och Iran och försökte upprepade gånger få de andra i salen att öppet erkänna att dessa stater, och Kina i synnerhet, är ”fiender till Internet”, och att bevarandet av USA:s kontroll över Internet skulle skydda mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.
– På grund av det första tillägget till vår konstitution, som ger mer skydd för yttrandefrihet än någon annanstans i världen, har Förenta staternas regering, så länge den har rätt att övervaka infrastrukturen på Internet en skyldighet att se till att ingen hemsida nekas tillgång till internet på grund av idéer de ger uttryck för, menade Cruz.
Marby och Strickling ifrågasatte hur Cruz kategoriserade andra länder, och lyfte istället fram att genom att ge en oberoende aktör som ICANN makten, så minskar man risken att det växer fram liknande aktörer som lyder under andra organ – till exempel har det höjts röster om att makten över Internet borde innehas av ett FN-kontrollerat konsortium.
– Det bästa och mest effektiva sättet att bevara friheten på internet är att förlita oss på den gemenskap av aktörer som äger och driver affärer, och utbyter information över den myriad av nätverk som utgör Internet, menade Lawrence Strickling.
– Bara för att klargöra … om överlämnandet går igenom … skulle USA då agera utifrån samma villkor som Ryssland eller Iran eller Kina? frågade Cruz.
– Det stämmer, svarade Strickling.
Göran Marby, som bara hunnit vara vd för ICANN i några månader, pekade på att hans organisation inte på något sätt har förmågan att censurera Internet.
– ICANN kan dock inte och använder inte sitt tekniska mandat för att kontrollera vad Internetanvändare har tillgång till, eller vad de gör och säger på internet. ICANN är bara en av de enheter som utför det arbete som krävs för driften av Internet, och det finns ingen slutgiltig kontroll.
Teknikföretagen stöttar ICANN-övertagandet
Ted Cruz anklagas å sin sida för att bara använda frågan för att placera sig själv i rampljuset igen, och för att angripa Obama-administrationens beslut. Många ansåg dessutom att han gick på tok för långt när han hotade med att de statligt anställda som arbetade med att genomföra överlämnandet skulle straffas med två års fängelse och få sina offentliga karriärer förstörda ”för att det arbetade emot vad merparten av kongressen vill”. Han har dessutom lämnat in ett lagförslag, uppbackat av minst 25 andra senatorer, som skulle hindra Obama-administrationen från att spendera en enda dollar på arbetet med överlämningen.
Nu ska sägas att de flesta experter som bevakat den här frågan tycks vara överens om att ICANN kommer att få ta över kontrakten, och därmed makten, men att det möjligen kan dra ut på tiden. Det bör också nämnas att de flesta av världens största internetaktörer är för att ICANN tar över. Bland annat har Facebook, Google och Twitter (och ett flertal andra) tillsammans lämnat in ett brev till kongressen för att stödja överföringen av den tekniska förvaltningen av Internet till den globala organisationen.
Vi på Binero-bloggen räknar kallt med att få återkomma till den här viktiga frågan inom en snar framtid igen.