Quantcast
Channel: Teknik – Bineros blogg om webbhotell, domäner och annat kul på nätet
Viewing all 68 articles
Browse latest View live

Binero på VMWorld 2013

$
0
0

vmworld1

Vår driftchef, Johan Kummeneje är på plats på VMWorld 2013 för att se nya intressanta produkter och prata med leverantörer, både nuvarande och sådana som kanske kan bli.

Igår började för oss vanliga dödliga kunder en av Europas största IT-mässor, VMWorld 2013, i Barcelona.
Binero är på plats för att hitta nyheter hos våra existerande leverantörer, men även nya leverantörer.

Under mässan genomförs många sessioner som är som föreläsningar, men mer intressant är möjligheten till enskilda möten med leverantörer för djupdykningar i deras teknik och en bra möjlighet för dem att förstå de speciella utmaningar som vi arbetar med tekniskt för att leverera en så bra hostingplattform som möjligt.

Ett par av de stora grejerna i år är SDDC (software defined datacenter), automatisering och VDI. Vår miljö är inte så stor men vi kan ändå dra nytta, t ex genom mindre manuell hantering vilket minskar risken för fel.

vmworld2

Många spännande möten

Gårdagen ägnades åt att flera individuella möten. Första mötet var med vår leverantör av VMstorage, Nexenta, som vi fick en intressant roadmap av för det kommande året, med en del features som vi har efterlyst.

Därefter var det dags att träffa Nutanix, som leverar en integrerad plattform med både compute och storage i en 2U låda. Definitivt en intressant teknik, men inte riktigt mogen för våra behov.

Igel, som levererar tunna klienter, var värda ett kort besök. Vill man få in VDI enkelt så är de intressanta.

Sist, men inte minst – NetApp

Sista besöket för dagen var i vår lagringsleverantör Netapps monter där Lasse från Atea berättade om en implementation  med VMWare och Netapp på Karolinska Institutet.

VMworldnetapp


VMworld 2013, dag 2

$
0
0

VMworld13

Vår driftchef, Johan Kummeneje fortsätter sin rapport från VMworld i Barcelona, en av Europas största IT-mässor.

Dag 2 började med en aning Harry Potter-känsla. Frukostmötet med Dell i mötesrum 3 blev inte av, eftersom det bara fanns mötesrum 2 och 4, och så stark är inte min tilltro till Dell att jag springer in i en vägg och hoppas på att det är ett dolt mötesrum. Så det fick bli en snabb cafe con leche y una boccadillo con queso vid Plaza Europa följt av en snabb promenad till Gran Via Accesso Norte och Carl Eschenbachs keynote på VMWorld 2013.

Keynoten var en av de mer intressanta som jag hört med mycket fokus på SDDC och de nyheter som VMWare arbetar med som NSX, virtual SAN och tätare integration med public clouds för att skapa hybrid clouds.

Jag passade på att gå runt till flera leverantörer och genomförde ett par på förhand inplanerade möten.

bild 1-1Först passade jag på att prata med STec som gör riktigt grymma SAS-anslutna RAM-diskar (ZeusRAM), och pratade en hel del om vår upplevelse av deras produkter, och fick en del intressanta pekningar om t ex varför ZeusRAM inte fungerar i 2.5″ formfaktor, och vad de har som alternativ i den varianten, samt lite info som var nondisclosure på som är riktigt intressant och något som jag kommer följa med spänning framöver.

Efter STec var det dags att återknyta bekantskapen med två gamla kontakter som vi under våren genomförde Proof of Concepts med, Tintri och Nimble. Det som var intressant var att en del av de problem som vi såg med deras lösningar har de tagit till sig och hittat bra lösningar på. I dagsläget är de inte intressanta för oss, men tittar man 2-3 år bort så är de defintivt intressanta att hålla ögonen på för hybrid storage.

Eaton är en av de större UPS-leverantörerna, och även om vi inte har ett behov av egna UPS:er i vårt datacenter så har vi ett litet behov av att ha det på vårt kontor, vilket gjorde det naturligt att prata lite med dem och se hur utvecklingen gått sen jag senast tittade på deras produkter kring 2008. Mycket intressant med VMWare integrationen och möjligheterna att kunna hålla vitala delar online på vårt kontor under en kort strömstörning.

F5 fick en påhälsning, mest för att höra hur de gör för att inte bli utkonkurrerade av lastbalanseringskomponenten i VMWares NSX, vilket jag fick bra info om, där NSX’s lastbalansering är en betydligt enklare lastbalanseringslösning, och att NSX kan använda F5′s API:er för att göra riktigt bra lastbalansering.

bild 5Jag hann även titta på en av uppstickarna inom flash-lagring , Pure, och deras lagringslösning. Den är intressant, och påminner till viss del om Nimble och Tintri, då den också kör inline dedup och komprimering. Det som är intressant är att de kör det mot consumergrade SSD:er vilket innebär att priset blir rätt attraktivt. Det är ytterligare en leverantör som kommer vara värd att hålla ögonen på under de kommande åren. De är dock så pass nya så att replikering etc inte är fullt implementerat, men kommer under den närmaste månaden.

Det sista besöket blev hos Trend Micro för att prata lite virusskydd, särskilt då för Ikyon-projektet som Binero stödjer. Intressanta lösningar för plugin-infrastruktur till vårt lagringssystem.

Utöver det så hann jag med ett möte med säljare på Nexenta och diskuterade deras utveckling som ser positiv ut med en övergång från Tech Support till Customer Support, där man kan se att de nu jobbar hårt med kundfokuset.

Dagens tredje möte (utöver det problematiska Dell-frukostmötet) var ett s k Executive Meeting med två herrar rätt högt upp i NetApp, som tog sig tid och lyssnade på vår upplevelse och gav oss ett par intressanta pekningar mot automatisering och multihypervisorhantering.

Dessutom blev redigeringen av det korta inslaget för NetappTV klart och ligger nu ute på youtube.

Sen blev det dags för mig att prata lite flytande spanska:
Quattro cervezas, por favor!

Ny telefonväxel

$
0
0

PG - supportansvarigHejsan hoppsan alla glada. För att göra det lättare för er kunder att nå oss via telefon och hamna på rätt avdelning kommer vi under eftermiddagen idag att lansera en ny växel.
I den nya växeln har vi delat upp väntan i två köer, en för tekniska supportfrågor och en för fakturafrågor. Du hamnar därmed hos rätt supportninja för att ta hand om ditt ärende, vilket leder till snabbare support för alla.

Medan du väntar får du hjälpsamma tips och trix upplästa och kan även lämna ditt nummer i luren så ringer vi automatiskt upp dig när det blir din tur. Du slipper därför vänta helt och kan göra annat om du så önskar.

Vi ämnar dra igång den nya växeln idag under eftermiddagen.

PS!

I eftermiddag mellan kl 15 och 16 har vi också månadsmöte med supporten, vilket innebär att vi inte kan nås på telefon just då. Vi ber om ursäkt för eventuell olägenhet.

DS.

VMworld, dag 3

$
0
0

VMworld13

Vår driftchef Johan Kummeneje avslutar sin rapport från VMworld med lite reflektioner om framtiden.

Dag 3 inleddes och avslutades med en frukostpresentation med NetApp, VMWare och Orange, kring molntjänster. Jag fick en kort pratstund med den ansvarige för Oranges Cloudutrullning worldwide, och vi hittade en hel del gemensamma tankar, främst att våra verksamheter handlar inte om att jobba med infrastruktur som lagring, nätverk etc utan att använda den på bästa sätt för att leverera tjänster till våra kunder. Det innebär att t ex lagringssystemet ska bara fungera och inte kräva en massa handpåläggning, vilket påminner mig om att månadens blot inför patch tuesday är inställt eftersom vår lagring har varit stabil i tre månader ;-).

Veckan har sammantaget gett en hel del att tänka på och många nya trevliga bekantskaper hos våra leverantörer.
Det som jag tar med mig från veckan är:
1. Automatisering. Jag hörde en britt beskriva rutinarbete såsom serverpatchning som “Monkey-work”. Vi ska inte lägga vår tid på rutinjobb om vi kan göra det effektivare.

2. Software Defined Data Center är något som kommer att växa och bli än viktigare och VMWares NSX är åtmonstone ett mycket intressant försök att komma i mål med det.

3. Marknaden för lagringssystem genomgår en intressant transformation. Mycket av trenden är att systemen går mer mot SSD och det har öppnat upp spelplanen för uppstickare som Nexenta, Nimble, Tintri och Pure. Därmed inte sagt att inte de stora spelarna inte går åt samma håll där EMC köpte upp ExtremeIO förra året för sin första riktiga SSD only array. Netapp har följt en lite annorlunda väg och plockar in SSD lösningar i OnTap redan idag i form av flashpooler.

4. VMWorld är riktigt stort. 8500 deltagare i år.

Mer statistik och loggar till kontrollpanelen

$
0
0

ownerchange

Som några av er kunder kanske har märkt så kunde ni under förra veckan äntligen börja se användning av diskutrymme och trafik uppe i boxarna i er kontrollpanel. Det här är något vi har velat ordna en lång tid men då vi gjort ganska stora rockader i vår infrastruktur de senaste åren både gällande nätverk och lagring så har det tyvärr fått stå till sidan tills vidare. Nu när vi tagit oss över dessa hinder kan vi äntligen ge våra kunder denna information – och mycket mer än så!

Vi har gjort en rejäl insats för att kunna ge våra kunder (och oss själva) så mycket information som möjligt om användning och statistik på kontot. De siffror som visas i boxarna i sidhuvudet i kontrollpanelen är en summering av det nuvarande totala diskutnyttjandet, samt den totala trafikförbrukningen för innevarande kalendermånad. Går du däremot in på den nylanserade statistiksidan under “Användning” -> “Statistik” finner du där en helt ny värld av allt från matnyttig data till ren kuriosa. Låt oss kika på de olika delarna!

Trafik

Här kan du enkelt se en sammanställning över trafikdata för dina olika webbplatser, eller en summering för hela ditt konto. Informationen sparas historiskt och du kan enkelt välja period för att se en graf över hur den trafik du nyttjat har varierat över perioden.

traffic

Perioderna som går att välja är timvis (senaste 24h), dagligen och per månad. I dagsläget så sparas den dagliga trafiken i ca 6 månader, och därefter är det den månatliga trafiken man får förlita sig på.
I tabellen visas all trafik för alla webbplatser, trafiken genererad över FTP men också en totalsumma av alla webbplatser och alla FTP-konton. I trafiken summeras både uppströms och nedströms datatransfer.

Utrymme

Här visas utrymmesanvändningen för ditt konto, men också det totala antalet filer. Det går att se användningen fördelat över olika tjänster som webb, mail och databaser  och vi har valt att spara en historisk data även över utrymmesförändringen på ditt konto.

diskspace

Normalt sett har man kanske inte samma användning för historisk data här som för trafikens förändring, men det kan vara intressant att se hur t.ex. en databas växer med tiden eller hur utrymmesanvändningen på e-postsidan har förändrats historiskt. Det går också att välja vilka grafer man vill se genom att klicka på respektive tjänst (som standard visas grafen över det totala utrymmet)

Skickade mail

Varför vill man se antalet skickade mail kanske man kan fråga sig? Det är faktiskt så att det är ganska vanligt att kunders e-postkonton blir utsatta för intrång i form av att någon kommit över lösenordet för mailkontot på ett eller annat sätt. Inte sällan används då dessa mailkonton för att skicka spammeddelanden och just den typen av händelser kan upptäckas med hjälp av att se mängden mail som gått ut från olika domäner. I tabellen nedanför går det också att klicka upp mer info på en domän för att se hur många mail som varje mailkonto skickat ut.

sent_mail

Det går också att se antalet mail som skickats “icke-autentiserat” via våra webbservrar från ditt konto. Även här är ett förekommande problem t.ex. att hackare använder säkerhetshål i skript för att antingen skicka ut spammeddelanden via ett befintligt skript eller nyttja hålet för att ladda upp egna skript. Ser man här en ovanligt hög mängd mail som skickats via webbapplikationer på kontot kan man ana att något sådant förmodligen har inträffat.

Det är också så att vi har en del gränser i vår SMTP-miljö för att hindra dessa typer av utskick, och för att minska risker för svartlistningar o.s.v.
Dessa gränser ligger idag på ca 5000 e-postmeddelanden per dygn och domän (beroende på vad det är för typ av mail) och det går också att använda denna statistik för att kontrollera att man ligger under dessa gränser.

Mottagna mail

Den här sektionen kanske faller lite under kategorin “onödigt vetande” för många, men likväl så kan det vara av intresse att se hur många mail som kommer in totalt. Det går också att se antalet e-postmeddelanden som stoppats som spam av våra filter. Det finns på sikt också planer på att utveckla denna sektion för att få en bättre överblick över t.ex. just stoppad spam.

DNS-uppslag

Denna sektion har vi haft även tidigare, så vi har helt enkelt bara flyttat in denna sektion i den samlade statistiksidan.

Övrigt

Vi har också lagt till en ytterligare loggning till “Historik”-sidan. Det går numera att se inloggningar som gjorts på kontot, tillsammans med tidpunkt och ip-nummer inloggningen kom ifrån.
Utöver det har vi också gjort en mindre omstrukturering i menyn, där historiken och nu även denna nya statistiksida finns under “Användning”. Längre fram kommer det med största sannolikhet att ske en större omstrukturering i både tema och meny för att göra det enklare för våra kunder.

Vi hoppas detta kan vara våra kunder till nytta, och välkomnar som vanligt feedback med öppna armar!

Nu virusscannas din hemsida

$
0
0

Warning: virus detectedNär vi i somras äntligen fick en lagringslösning som klarar av våra tuffa krav blev det möjligt att scanna våra kunders hemsidefiler efter virus. Totalt har våra kunder nästan en halv miljard filer för sina hemsidor, därför tar det stor kapacitet att scanna filerna efter virus även om lagringslösningen är snabb.

Ett annat problem är att antivirusprogram ofta är inriktade på skadliga programfiler som är tänkta att köras på persondatorer. Då dessa program inte går att köra på våra servrar är de ett mindre problem. Värre är de scriptfiler som används för att skicka ut spam, skicka besökare till suspekta sidor eller ge hackern kontroll över hela webbplatsen.

Nedanstående bild visar en del av en scriptfil som hackers använder för att kunna lägga upp ytterligare filer på en hemsida. Om denna fil ligger kvar på en hemsida hjälper det inte att man löst det ursprungliga säkerhetshålet då denna fil ger hackern möjlighet att lägga upp egna filer och därmed få full kontroll över hemsidan.

virus

Virustotal.com kan man kontrollera en fil med flera olika antivirusprogram. Testar vi att scanna ovanstående fil är resultatet dystert. Av 48 antivirusprogram var det inte ett enda program som reagerade på filen. Hade vi scannat våra kunders konton med ett vanligt antivirusprogram hade alltså denna fil passerat obemärkt förbi.
virustotal
Hur löser vi då detta? Jo, ClamAV är ett antivirusprogram som inte bara är fritt att använda. Man kan dessutom väldigt enkelt lägga in egna mönster för virusfiler man vill hitta. På så sätt kan vi så snart vi upptäckt en skadlig fil lägga in mönster för den och bara några minuter senare kontrollera om den skadliga filen ligger på någon mer kunds konto. Arbetet med att lägga in egna mönster har pågått sedan i somras då vi började med att köra ClamAV för konto där vi misstänkte intrång. Antalet mönster som vi lagt in själva är nu över 100 och var sjätte skadlig fil vi hittar är tack vare ett mönster vi själva lagt in. Under hösten har vi scannat genom samtliga kunders konto och rensat upp över 100 000 skadliga filer.

Nu virusscannas kundernas filer regelbundet. Vi har som mål att ändrade filer ska scannas inom ett dygn men jobbar hårt för att genomföra ännu snabbare scanning..

Vi upptäcker hela tiden nya filer som varken hittas med vanliga antivirusprogram eller våra mönster. Scanningen ger därför inte ett 100%-igt skydd och det är därför viktigt att man minimerar riskerna för intrång. För den som följer bloggen är våra tips bekanta:

  • Ha ett antivirusprogram installerat på din dator, se till att det uppdateras regelbundet.
  • Håll scripten till din hemsida uppdaterade, glöm inte att också hålla plugins och teman uppdaterade.
  • Använd SSH istället för FTP för filöverföring.
  • Använd lösenord som inte går att gissa sig till.

 

Har du frågor eller synpunkter? Kommentera gärna nedan!

Konferens om VMware

$
0
0

vmwareFörra tisdagen ägde Nordic VMUG User Conference rum på Bella Center i Köpenhamn. VMUG, eller VMware User Group, är ett globalt community av VMware-användare, som utöver att finnas online även har lokala och regionala event där man kan träffas och utbyta erfarenheter. Tillsammans med 500 andra deltagare var Binero på plats för att nätverka, dela med sig av kunskap och inhämta det senaste i nyhetsväg.

Fokus låg på SDDC (software-defined data center) som har varit, och lär fortsätta att vara, det senaste buzzwordet inom VMware-världen. Målet med SDDC är att alla delar i datacentret (servrar, storage, nätverk etc) ska vara virtualiserade och manageras genom API:er. Det finns många fördelar med detta, men det kanske mest spännande är dom fantastiska möjligheterna för automatisering/orkestrering det kommer att medföra.

Det hölls en hel del presentationer, både av VMUG-medlemmar och leverantörer. Kristian von Staffeldt höll i en av dom mer intressanta sessionerna, där han gick igenom några av säkerhetsbitarna i det kommande NSX som är VMwares teknik för nätverksvirtualisering.

olofvmugEn annan underhållande presentation var Mattias Sundling och David Davis Mythbuster-session där dom hade “debunkat” en del myter inom VMware-världen. Bland annat hade dom kommit fram till att en virtuell maskin inte alltid blir snabbare av att tilldelas fler vCPU:er (i vissa fall blir resultatet snarare tvärtom), och att VMware-snapshots på olika sätt påverkar en virtuell maskins prestanda negativt. Även om det i många fall kändes som att dom sparkade in öppna dörrar (finns det någon som på allvar tror att LSI logic-drivrutinen är snabbare än PVSCSI, eller att snapshots kommer utan prestandakostnad?) så var det en underhållande föreläsning.

Av dom produkter som demonstrerades var V-locity från Condusiv Technologies (samma företag som ligger bakom Diskeeper) värd att nämna. V-locity är en liten bit mjukvara som genom att optimera diskskrivningar och agera läscache, dramatiskt kan förbättra I/O-prestandan i Windows. Typiskt sett ska prestandan förbättras med minst 50%, vilket ju låter oerhört lovande. Nu består vår serverpark visserligen till 90% av Linux- snarare än Windowsservrar, men ryktet gör gällande att V-locity för Linux åtminstone är under planering.

På det hela taget var det en givande konferens med många intressanta intryck. Är du en VMware-användare och inte redan är medlem, rekommenderas definitivt att gå med i VMUG.

Nytt DNS-paket och Dynamisk DNS!

$
0
0

Som vi tidigare gått ut med i samband med vår prisändring av webbhotellspaketen, så har vårt kostnadsfria domänpaket fått justerade nivåer rörande antal DNS-uppslag per månad via vår Anycast-tjänst. Vi berättade då också om ett kommande nytt paket som ger våra domän- och DNS-kunder mer funktionalitet, och som också ger oss en bättre möjlighet att leverera bra kvalitet i vår tjänst.

Nu ser detta paket dagens ljus, och tillsammans med det lanserar vi också Dynamisk DNS! Tjänsten kallar vi helt sonika för “DNS-paket” (inte att blanda ihop med det kostnadsfria “Domänpaketet”), och innehåller, förutom stöd för dynamisk DNS, 1 miljon DNS-uppslag /månad (10 000 st/mån i domänpaketet), fem e-postkonton (totalt 1 GB utrymme) och telefonsupport. Kostnaden för denna tjänst landar på 29 SEK/mån inklusive moms och paketet finns redan nu tillgänglig att uppgradera till via er kontrollpanel!

Dynamisk DNS

Många är de användare (främst privata) som idag har en internetförbindelse från sin leverantör, där IP-adressen till din anknytningspunkt med jämna mellanrum kan ändras. Detta är vad som kallas för en dynamisk ip-adress, och för att förenkla administration och access till sådana fysiska platser så används ofta någon typ av tjänst för Dynamisk DNS. Detta innebär i stort att man som användare, på den plats där den dynamiska ip-adressen finns, har någon typ av klientprogramvara som automatiskt anropar en DNS-server och uppdaterar en DNS-pekare med sin ip-adress.

Med hjälp av detta kan du som användare strunta i att själv hålla reda på detta, och istället bara använda dig av den DNS-pekare som automatiskt hålles uppdaterad. Det kan t.ex. vara ditt egna VPN du kopplar upp dig mot där du då skulle kunna ansluta mot t.ex. “vpn.minegnadomän.se” istället för att gå direkt mot en ip-adress som kan förändras när du minst anar det.

Tjänsten aktiverar du i din kontrollpanel under “Verktyg” -> “DynDNS” (där du också finner instruktioner och förslag på klientprogramvara) och den ingår i alla våra paket utom det kostnadsfria domänpaketet.


Bineros nya app – finns för både iOS och Android

$
0
0

Som en liten försommargåva har vi nu i dagarna släppt en mobil applikation till de två största mobila plattformarna – Android och iOS. Applikationerna är enkla att använda och funktionaliteten i dessa är mest fokuserat på kommunikation och information som nyheter, driftstörningar och statistik. Det går dock självklart att göra enklare administrativa åtgärder också som att köpa domännamn, byta namnservrar.

Applikationerna är givetvis kostnadsfria och kan laddas ner via App Store respektive Google Play (sök efter “Binero”) och de fungerar både till plattor och telefoner. För att kunna logga in krävs det dock att du aktiverar mobil access inne i din kontrollpanel under “Administration” -> “Konto” och “Säkerhetsinställningar”. Applikationerna är alltså i dagsläget endast till för våra redan existerande kunder ;)

Get it on Google Play   Get it on App store

Inloggning

bild

Inloggning görs med samma användarnamn och lösenord som du använder till din kontrollpanel hos oss. Kom ihåg att du måste aktivera mobil access enligt instruktionen ovan för att kunna logga in. Du kan här välja om du vill att applikationen ska komma ihåg dina loginuppgifter eller ej.

Nyheter

bild 3

Här kan du se de nyhetsbrev du fått från oss historiskt, samt läsa RSS-flöden direkt ifrån vår blog, våra driftstörningar och våra planerade arbeten. Du kan också välja vilka olika kategorier av nyhetsbrev som du vill ta emot från oss.

Domäner

domän

Här får du enkelt en översikt över alla domäner du har registrerade på ditt konto, och när dessa förfaller. Du kan också välja att redigera din domäns namnservrar. Du kan söka efter lediga domäner och välja att beställa nya domännamn eller starta transfer av domäner in till ditt konto hos oss.

Statistik

bild 2

Statistiksektionen har tre delar. Den första visar grafer över den mängd utrymme, datatrafik och dns-uppslag du använt den innevarande kalendermånaden. Den andra visar likt i kontrollpanelen en lista på allt som gjorts inne på ditt konto, vilken användare som gjort vad och när. Den sista fliken visar helt enkelt en inloggningshistorik till ditt konto, där du ser vilken användare som loggat in från vilket ip och via vilken “väg”.

Fakturor

Fakturasidan listar alla dina betalda respektive obetalda fakturor. Har du fått en faktura som ännu inte förfallit så går det också bra att redigera innehållet på denna (avsluta tjänster du inte vill ha kvar) direkt i mobilapplikationen.

Support

Supportsidan håller reda på dina supportärenden, och du kan enkelt svara på befintliga eller öppna nya ärenden här.

Inställningar

På inställningssidan kan du välja att logga ut från ditt nuvarande konto, och här ställer du också in ditt önskade språk.

 

Om du har frågor och tankar om våra nya appar – ställ dom här eller till oss i sociala medier så kommer vi svara – vi hoppas att det här ska underlätta din användning av våra tjänster!

 

 

När katten är borta dansar råttorna på bordet

$
0
0

hackerSommaren är en härlig tid då många är lediga, badar, solar och tar det lungt – semester. Några som inte tar det lugnt är de individer som sysslar med spam, phishing och andra sorters illegal verksamhet. Det arbetas tyvärr ständigt på nya sätt att ta sig förbi filter, smyga in på folks mejlkonton, hacka webbplatser, kapa datorer och sprida malware. Man kan utan tvekan säga att när katten är borta dansar råttorna på bordet.

När det väl sker attacker såsom DDOS-attacken i helgen – har vi tekniker som har beredskap dygnet runt för att förhindra det som sker. Vi vill också påminna om vikten med säkra lösenord och därför bloggar vi ofta och även idag om hur viktigt det är.

Vad innebär det för oss och våra kunder?

På Binero har vi under flera år arbetat förebyggande mot spam och malware. Vi har ganska mycket e-posttrafik och blockerar förutom det mesta av inkommande spam även merparten av utgående spam som genereras av t.ex. hackade webbplatser eller epost-konton. Detta gör att vi har bra rykte på listor som bedömer spamtrafik i förhållande till total e-posttrafik som t.ex. Senderbase.

Dessvärre slipper en del igenom våra filter och resultatet blir att våra mailservrar kan hamna på olika blocklistor och då framför allt listor som inte gör någon bedömning av totala trafiken. Även om vi gör vårt yttersta för att avlistas från dessa så ställer det till problem för er kunder som behöver maila till användare som använder dessa typer av listor.

Vi har även eliminerat i praktiken all skadlig trafik som går ut från oss i form av DDOS. Inkommande DDOS är det svårare för oss att eliminera då det är kapade datorer/webbplatser ute på internet som används för attacker mot oss. Vi har däremot bra kommunikationskanaler mot våra leverantörer och kan därigenom snabbt begränsa skadan av sådana attacker.

Vad vi på Binero gör

Bara det senaste året har vi implementerat flera förebyggande åtgärder, dels för att stoppa utgående spam men även för att söka efter malware, virus och spamscript på våra kunders webbplatser i förebyggande syfte. Vi fortsätter den här utbyggnaden av ytterligare skydd genom att bland annat automatiskt oskadliggöra dylika script.

Vi har även förstärkt våra personalresurser och utbildat flera inom organisationen att ta hand om eventuella utbrott av spam. Detta är bara en bråkdel av vad vi gör, följ vår blogg så får du ständigt uppdateringar om när vi utvecklar nya saker och tips på säkerhet.

Vad kan göras mer:

Bäst är givetvis om epostkonton, webbplatser eller datorer aldrig blir hackade och att skumraskets tvivelaktiga verksamhet i form av DDOS-attacker, spamutskick och phishing försvåras. Det är svårt att helt skydda sig mot detta men genom att ha bra lösenord och hålla sina applikationer, plugins och templates uppdaterade kommer man väldigt långt. Viktigt är också att hålla sina antivirusprogram och brandväggar uppdaterade.

Vi ber er därför att även om det är sommar att ni passar på att testa mobiluppkopplingen några minuter mellan paraplydrinkarna och badstranden för att ta och gå igenom era applikationer och lösenord.

Nedan har vi lite sommarläsning som kan hjälpa er på vägen:

WordPress och starka lösenord
WordPress: Brute Force-attacker
Nu virusscannas din hemsida
Skydda din mail

xkcd: Password Strength
Dilbert: Security

Så glöm inte – aldrig samma lösenord och ändra lösenord – och gör det ofta!

 

Kort sammanfattning om Apple’s event

$
0
0

5
Apple hade sin stora händelse i tisdags och en hel del nytt presenterades.
Cecilia ifrån vår marknadsavdelning såg det hela, som den Appel nörd hon är ( även om resterande delarna av kontoret inte alltid håller med om det ska vara äpplen eller päron).

Här är i alla fall allt du behöver veta!

 

 

Det mest självklara som kom var nog Apple’s två nya iPhone modeller: iPhone 6 och iPhone 6 Plus.  Dom kommer köra det nya operativet IOS8 och Båda har större skärmar än iPhone 5s. Den iPhone 6 är 4,7 tum och iPhone 6 Plus är ännu större på 5,5 inches,  jämfört med iPhone 5s “4 tum. Dom ska inte bara vara större utan även tunnare, såhela den yttre designen ändras. Ny A8 processor som borde vara mer energieffektiv samtidigt som den är mer kraftfull. Kameran får sig också en uppgradering, autofokusläge för 8MP kamera och Plus modellen får även en praktisk optisk bildstabilisering funktionen.

Apple Watch, kommer tidigt nästa år

Många rykten flödade, så det var nog ingen nyhet när dom lanserade den efterlängtade Smartwatch, döpt till Apple Watch. Den kommer att finnes i i två storlekar och tre olika modeller: Watch, Watch Sport, och Watch Edition.  Watch grundutförandet, medan sport utgåvan kommer med en starkare skärm och bättre rem för motion. Watch Edition är en snyggare guldversion av klockan. Alla tre modellerna har ett nytt operativsystem byggd speciellt för klockan. Som du förväntar dig, och har alla typer av iOS integration samt ett gäng aktivitets spårning funktioner. Allt vad en smartklocka bör ha.

Apple Watch har alla typer av olika inmatningsmetoder,3 inkluderar spåra din puls, rörelse under dagen och mer. Apple Watch kräver en iPhone 5, 5c, 5s, 6 och 6 Plus för de flesta av dess funktioner. När den är ansluten till din iPhone, så kommer du kunna få olika typer av meddelandet ifrån appar, e-post och din kalender. Det spås redan att det kommer bli mest populärt att använda tillsammans med olika fitnessapper, men det vet vi först när den lanseras i början av 2015.

Dock så verkar dom att ska du så mest ut av klockan bör du ha din iPhone i närheten, en besvikelse eller en självklarhet?

Apple Pay – ska göra shopping enklare!

Apple Pay är en ny NFC betalningssystem som gör det möjligt att betala med mobilen i butiker,
frågan är om det kommer till Sverige – svaret är oklart, men hoppas finns hos många. Det är flera av som större företagen i USA som redan är med på tåget och för att det ska fungera i Sverige behöver alltså inte bara kreditkortsföretagen vara med på tåget utan även bankerna och sist men inte minst handlarna med dess organtiosatner. Så personligen, tror jag det dröjer lång tid innan vi i Sverige kan få prova på detta.

Något som saknades?
Det jag saknade var något nytt, revoultionearede om Appel tv, vad saknade du ? Kommentera gärna!

E-postutskick, likadant men annorlunda

$
0
0

För ett par veckor sedan gjorde vi en rejäl uppdatering av våra mailtjänster. Idag berättar vi om vad det innebär för dig som kund.

Under de senaste månaderna har vi arbetat på att utveckla nya mailservrar för utgående e-post. Tanken har varit att du som kund inte ska behöva tänka så mycket på hur det fungerar, bara njuta av att det fungerar. Det nya mailsystemet består av åtta virtuella servrar med totalt 16 CPUer och 32 gigabyte RAM-minne.

Många av förändringarna märks inte utåt men är ändå viktiga. Det gäller till exempel skyddet mot bruteforceattacker mot mailkonton, där en spammare testar väldigt många olika lösenord i hopp om att gissa rätt lösenord. Mailkontot används sedan för att skicka ut spam vilket ställer till stora problem både för oss,  den som äger kontot och mottagarna av spammen. Under första dygnet blockerade vi nästan 900 000 inloggningsförsök för att IP-numret misslyckats att logga in flera gånger i rad.

ratelimit En sak som ändrats är att fler typer av fel nu visas direkt i mailklienten. För att inte våra mailservrar ska överbelastas tillåter vi att man skickar ut upp till 300 mail per halvtimme och 5000 mail per dygn. Dessa gränser har vi alltid haft men nu får du omedelbart information om du skulle gå över gränsen. Om vår mailserver av någon anledning skulle tolka ditt mail som ett spam kommer den också ge felmeddelande istället för att leverera mailet. Dessa gränser är för att kapade mailkonton inte ska kunna skicka ut spam.

toomanymailsNumera fördelas de mailen som skickas på fyra olika IP-nummer. På så sätt blir det ett bättre flöde av mail till de servrar som ska ta emot dem. Det minskar också risken att något av våra IP-nummer skulle blockeras.

Flera ändringar har gjorts för att mailservrarna ska bli mer flexibla så att vi i framtiden kan lägga till nya funktioner. Vad vi har planerat tänker vi inte gå in på exakt den här gången, men håll utkik efter framtida bloggposter!

 

 Har du frågor eller synpunkter? Kommentera gärna nedan!

Vinnare utsedda i tävlingen

$
0
0

question-iconStrax före jul (den 19 december) drog vi igång en liten teknisk tävling för att vaska fram talanger som vi vill ska söka jobb hos oss. Den 15 januari var sista datumet för att vara med i vår tävling, totalt blev det 34 tävlande och vi har nu utsett tre vinnare.

 

Tävlingen

Tävligen inleddes på http://blogg.binero.se/spel/ som visar en blank sida. Men väljer du att visa källkoden för sidan hittar du en länk som dolts med hjälp av CSS.

spel1

Gick man in på den filen fick man information om att uppgifterna tar en vidare till olika textfiler. I sista textfilen hittas den e-postadress man skulle kontakta oss på för att medverka i tävlingen. Som ledtråd för att komma vidare angavs “e206a54e97690cce50cc872dd70ee896″. Här kan man uppmärksamma att ledtråden är 32 tecken lång och består av siffror och bokstäverna a-f (även om b och f inte är med), alltså en typisk md5-hash. En hash är en sorts kontrollsumma och används för att man inte ska behöva spara lösenord i klartext. Istället sparas hashen och vid inloggning kontrolleras att hashen för det angivna lösenordet stämmer överens med hashen som sparats. Hashar som skapats med algoritmen md5 är väldigt enkla och knäcka och bör inte användas för lösenordshantering. För vår hash räcker det med en enkel Googlesökning för att komma fram till att det är ordet “linux” som genererar denna hash. Nästa textfil var alltså linux.txt.

Den här ledtråden var längre: “TXVsdGlwbGljZXJ…pbGwgQmluZXJvLg==” (mitten av ledtråden har ersatts med punkter). Ser man en textsträng med versaler, gemener och siffror huller om buller som avslutas med ett eller två likamedtecken kanske man börjar tänka på base64, en metod för att omvandla binär data till skrivbara tecken. Denna metod är väldigt vanlig för e-post då bilder och annan data som inte är text omvandlas till skrivbara tecken. För att omvandla tillbaka datan kan man gå in på https://www.base64decode.org/ eller använda kommandot base64 i linux. Texten man får ut är: “Multiplicera antalet dagar Binero har öppet köp med hur många GB utrymme man får i privatpaketet och årtalet när Aleborg Solutions bytte namn till Binero.”.

Binero har hela 45 dagars öppet köp och i privatpaketet får man 100 GB utrymme. Med en snabb Googlesökning hittar man att Aleborg Solutions bytte namn till Binero 19 september 2007. Alltså 45*100*2007=9031500.

Där blev det dags för en nätverksfråga: “Kalle har ett /16-nät. Han delar med sig ett /24-nät till sin bästa kompis Pelle. Dessutom vill hans två lillasystrar ha varsitt /21-nät. Hur många adresser har Kalle nu kvar av sitt nät?” Näten är skrivna med CIDR och ett /16-nät består av 65 536 adresser, ett /24-nät av 256 adresser och ett /21-nät av 2 048 adresser. Kalle får då kvar 65 536 – 256 -2048 – 2048 = 61 184 adresser.

I nästa uppgift hittade vi ett php-script som fått några fel.

spel2När man rättat till scriptet såg det ut som följer:

spel3Svaret man fick när man körde scriptet var “331f02e557f57347f9fe176bd74428608fd57928″ som ledde fram till sista uppgiften. Här skulle man räkna ut svaret på “Hur många gånger var den första dagen i månaden mellan 1 januari 1901 och 31 december 2000 en söndag?”. Siffran man fick fram skulle hashas med SHA-256. Det finns många metoder för att räkna ut detta. En lösning är linux-kommandot “for i in {1901..2000}{01..12}01;do date -d $i;done|grep -c Sunday” som ger det korrekta svaret 171. Kommandot loopar genom alla 12 månader för åren 1901 till 2000 och skriver ut veckodagen för den första i månaden, sedan kontrollerar den antalet gånger “Sunday” fanns med i resultatet. För att få ut SHA-256-hashen kan man köra linuxkommandot “echo -n ‘171’|sha256sum” som ger 284de502c9847342318c17d474733ef468fbdbe252cddf6e4b4be0676706d9d0.

 

Vinnarna

Kom man så här långt fick man fram den e-postadress vi samlade tävlingsanmälningar på. Det gjorde totalt 34 tävlande, och bland dem har vi utsett några lyckliga vinnare:

Daniel Forsell blir en lycklig ägare av en Tetris-bordslampa, Patrik Landin får ett Wahoo pulsband och Torbjörn Backström kan snart kolla tiden med en binär klocka. Stort grattis till alla tre vinnare!

Vi hoppas att ni tyckte uppgifterna var roliga, oavsett om ni var med och tävlade eller inte. Vi hade roligt när vi skapade tävlingen, håll utkik på vår blogg efter nya tävlingar i framtiden!

Kom igång med Git

$
0
0

utropsteckenMånga gånger har vi fått frågan om vi har stöd för Git. Lika många gånger har vi tvingats svara “inte i dagsläget, men vi ska se vad vi kan göra…”. Vi har länge velat införa Git-stöd (och en massa andra saker som också ligger i pipeline). Vi har lyssnat på våra kunder och andra intresserade och nu kan vi äntligen erbjuda dig som har webbhotell hos Binero möjligheten att använda Git med det.

Sedan några dagar tillbaka har vi alltså stöd för Git på vår ssh-server. Vi ska i den här posten visa hur du snabbt kan komma igång och dra nytta av Git, oavsett om du är en nyfiken amatör eller avancerad utvecklare.

Börja med att ansluta till vår ssh-server. I vår kontrollpanel under Filer, SSH kan du skapa användare om det inte redan finns, eller sätta nytt lösenord. Sedan är det bara att ansluta. I vårt fall har vi 122426_master som användarnamn.

ssh1Om du använder Windows kan du använda Putty för att ansluta till SSH-servern.

När vi kommit in inleder vi med att berätta lite för Git om oss själva. Denna informationen används för att de ändringar och kommentarer du gör via Git ska kunna kopplas till dig. Vi berättar vårt namn och e-postadress och kontrollerar sedan att Git har sparat informationen korrekt.

ssh2

På Github samlas  miljoner med repositories (projektarkiv) som du enkelt kan hämta hem och börja använda med Git. I vårt exempel hämtar vi hem Opencart, ett populärt php-script för webshop. Vi börjar med att skapa mappen “binerotestargit” och sedan gå in i den. Där kör vi “git clone https://github.com/opencart/opencart.git” för att hämta hem Opencart.

ssh3

Nu finns hela Opencart i mappen opencart och det är bara att börja använda den!

Nu går vi in på de tyngre sakerna, där vi verkligen ser nyttan med Git. Vi ska skapa ett eget repository där vi kan följa de förändringar vi kör i vår  data. Vi använder en testfil som heter test.txt och som innehåller “Binero!”. För att skapa ett nytt repository kör vi “git init”. Vi lägger sedan till filen test.txt i repositoryt med “git add test.txt”. Slutligen kör vi en “commit” där vi med “git commit -m ‘initial project version'” lägger in våra ändringar i repositoryt.

ssh4

Vi ska nu testa att ändra filen, test.txt får istället innehållet “Binero?”. Med “git status” kan vi sedan enkelt få fram vilka ändringar vi har gjort som inte finns i repositoryt. För att se exakt vad som ändrats i filen kör vi “git diff”.

ssh5

Vi ska nu uppdatera vårt repository med den ändrade filen. Vi lägger först till att test.txt ska uppdateras med “git add test.txt” och kör sedan “git commit -m ‘uppdaterat test.txt'”. Med “git log” kan vi slutligen se vilka förändringar som skett och vem som utfört dem.

ssh6Fast vänta nu…

Visst var det väl rätt snyggt med ett utropstecken istället för ett frågetecken? Vi inser vårt misstag och vill återställa filen till en tidigare version. Vi kan då köra “git checkout 46936b6956f31c9902f7ea62a711cdeeed0cfb82″ för att hämta en tidigare version av repositoryt. Den långa textsträngen kommer från kommandot “git log” ovan där vi såg alla förändringar som gjorts.

ssh7

I vårt exempel hade vi bara en minimal textfil. Har man ett större projekt, och kanske är flera personer som samarbetar blir fördelarna med git ännu större. Alla har vi nog någon gång kliat oss i huvudet över kod som slutat fungera och funderat på vad vi egentligen ändrade när. Med git kan du se exakt vad som ändrats när och behöver inte längre fundera. Vi hoppas att denna introduktion till git gjort dig nyfiken på att testa själv. Det finns massor med ytterligare funktioner med git, vi kan tipsa om Git-scm.com för dig som vill lära dig mer.

 

Har du frågor eller synpunkter? Kommentera gärna nedan!

 

Vårstäda ditt Binerokonto

$
0
0

cleaningSnön smälter, naturen börjar trevande leva upp på nytt efter sin vinterdvala och sädesärlorna förbereder sin återkomst. Våren är på gång och man är fylld med energi. Varför inte inleda våren med lite städning?

Idag går vi igenom hur du vårstädar ditt konto hos Binero, för även webbhotellkonton kan bli stökiga och svåra att överblicka om man inte rensar undan gamla filer, nedlagda sajter och så vidare.

Webbplatser, databaser och FTP

På våra webbhotellskonton kan du skapa obegränsat med webbplatser och databaser. För att få mer ordning och enklare överblick över vad du använder kan det vara en bra idé att gå genom de webbplatser och de databaser du har i kontrollpanelen och radera de som inte längre används. För att du inte ska råka radera viktig data av misstag raderas inte webbplatsfilerna även om du raderar webbplatsen i kontrollpanelen. Du bör därför rensa upp även på FTP-kontot.

För de linuxwebbplatser du väljer att ha kvar kan du passa på att uppgradera till php 5.6. I ett blogginlägg har vi skrivit om vilka nya funktioner du får och hur du gör.

På FTP-kontot bör du också kontrollera vilka script du har liggande. Många gamla script har kända säkerhetshål och även om du inte längre använder scriptet för din webbplats kan det fortfarande enkelt hittas och användas av en hacker så länge det ligger kvar på FTP-kontot. De script du använder och vill ha kvar bör du kontrollera så att du använder senaste versionen.

 

snodroppeLösenord

När bytte du lösenord senast? Det finns ingen anledning att byta lösenord allt för ofta, det brukar mest leda till krångel med att komma ihåg vilket lösenord man egentligen ska använda. Men att byta lösenord en gång om året är i alla fall bra, lösenord kan ha kommit på vift genom virus och osäkra internetförbindelser. Med ett lösenordsbyte sätter du effektivt stopp för eventuella intrång.

Tänk på att ditt lösenord till kontrollpanelen inte bara ger möjlighet att redigera och ändra webbplatser. Kommer någon över lösenordet för din kontrollpanel kan denne även skapa nya användare för databaser, ändra lösenord för mailkonton och skapa vidarebefordringar. Det är därför viktigt att du har ett svårgissat lösenord till kontrollpanelen och att du inte använder samma lösenord på andra ställen.

Även lösenord till mailkonton är känsliga. Förutom att komma åt all din mailen kan den som har lösenordet till ditt mailkonto se vilka tjänster du använder. Personen kan dessutom begära nytt lösenord för tjänsterna och se mailen med de nya lösenorden. Som om det inte vore nog kan ett mailkonto användas för att skicka ut spam, något som gör lösenord till mailkonton värdefulla för rätt personer. Se därför till att du har ett svårgissat lösenord även till dina mailkonton, ett unikt lösenord för varje konto.

Lösenord till databaser är speciella. Dessa måste ofta stå i klartext i konfigurationsfilen för scriptet som använder databasen, men du behöver sällan själv ange lösenordet. Ett bra tips är därför att ha ett långt och slumpmässigt lösenord till din databas. Du behöver inte komma ihåg det, om du ska ange lösenordet räcker det med att kopiera det från konfigurationsfilen. På random.org kan du enkelt få lösenord som är helt slumpmässiga.

 

Skydda din dator

En kedja är inte starkare än den svagaste länken. Om du skulle ha fått virus på din dator spelar det ingen roll hur svårgissade lösenord du sätter, en hacker får ändå tillgång till allting du har tillgång till. Se därför till att du har ett antivirusprogram installerat på din dator. Kontrollera också att du hämtat alla uppdateringar och att de signaturfiler som används för att hitta nya virus är uppdaterade. Även om antivirusprogrammet ska scanna nya filer automatiskt kan det vara bra att då och då köra en fullständig genomscanning av din dator.

Har du WordPress? Håll då utkik här i bloggen. Inom kort kommer en ny post då vi går igenom vad du ska tänka på när du vårstädar din WordPressinstallation.


Nya servrar spinner som en katt

$
0
0

rackVi vet att bloggposter om vår tekniska miljö (och om WordPress) är de som läses mest. Vi uppskattar ert intresse för vår teknik och vill ge er så mycket information vi kan om den. Vi tycker nämligen att transparens är något väldigt positivt.

När driftavdelningen för ett litet tag sedan förstärkte vår maskinpark i syfte att hotta upp våra databasservrar, bestämde sig därför Jörgen för att dokumentera det och dela med kunder och andra läsare. Varsågoda!

Melker konfigurerar det nya bladchassit

Melker konfigurerar det nya bladchassit

Som vi nämnde i vårt nyhetsbrev för januari har vi nyligen förstärkt våra databasservrar med mer hårdvara. I den här posten tänkte vi berätta mer om vår hårdvara, på det mest pedagogiska sätt vi kan.

På Binero har vi enbart virtuella servrar. Det innebär att en MySQL-server inte är installerad på en viss hårdvara utan existerar i ett moln. För detta moln finns flera fysiska servrar och MySQL-servern körs från en av dessa fysiska servrar. Skulle en viss fysisk server få problem eller bli högt belastad kan MySQL-servern enkelt flyttas över till en annan fysisk server. Denna flytt sker automatiskt och är inte märkbar utåt. På så sätt riskerar vi inte att en viss tjänst slutar fungera på grund av problem med hårdvaran. Den hårdvara som vi nu tagit i drift används för våra MySQL-servrar.

Chassit med 16 bladservrar stående på höjden i två rader.

Chassit med 16 bladservrar stående på höjden i två rader.

Hårdvaran består av 16 stycken servrar som är placerade tätt tillsammans i ett chassi. Varje server har 192 GB RAM-minne, totalt blir det alltså 3072 GB minne. RAM-minnet används av MySQL-servrarna för att de snabbt ska kunna leverera svar, men om vi skulle få för oss att istället fylla minnet med denna katt-gif skulle vi få plats med 1 586 314 stycken på servrarnas RAM-minne.

En kattunge på 7 till 12 veckor behöver få i sig 838 kilojoule per dygn. För att beräkna vad det motsvarar i watt använder man formeln W = 1000 × kJ / s. Med 838 kilojoule och 86400 sekunder på ett dygn kan man se att en genomsnittlig kattunge drar ungefär 9,7 watt. Nu när vårt chassi med de 16 servrarna är i bruk drar det ungefär 2500 watt, alltså motsvarande nästan 258 kattungar.

Varje bladserver har 24 logiska processer med hypertrådning. Denna siffra för oss förstås osökt in på katter.

24 Cats Who Realize They’ve Made A Huge Mistake

24 cats that are tired of being your Valentine’s Day date

Photographers Capture 24 Cats Who Might’ve Been Humans in Past Lives

Vi har alltså fått tillskott på servrar som drar nästan lika mycket energi som 258 kattungar, lagringskapacitet för över 1,5 miljon kattgifar och lika många processorkärnor som det finns katter som inser att de gjort ett större misstag. Allt detta används för våra MySQL-servrar som hanterar nästan 150 000 databaser. Vi har redan nu sett förbättringar men kommer under våren att arbeta hårt för att optimera våra mysql-servrar, finslipa vår övervakning och planera för att kunna erbjuda nya funktioner.

 

Har du några frågor eller synpunkter? Kommentera gärna nedan!

Bättre internet med http2

$
0
0

shutterstock_168015989Internet har funnits ett bra tag. Mycket av den teknik som gör internet möjligt också. Men i takt med att hemsidor blivit mer komplexa, och tekniken gått framåt har det blivit dags för en ny version – protokollet HTTP2. Jörgen har tittat på vad det innebär. Idag blir det teknik för hela slanten!

Mycket nöje!

 

HTTP. En förkortning du antagligen ser flera gånger varje dag utan att tänka på det. HTTP står för Hypertext Transfer Protocol och är ett av flera protokoll som används på internet för att datorer ska kunna kommunicera med varandra. För e-post och filöverföring används andra protokoll men för hemsidor är det HTTP som gäller. Begreppet hypertext dök först upp 1963 även om tankar på arkiv med sammanlänkade och systematiserade texter fanns redan på H.G. Wells tid. Men det var först när internet och “World Wide Web” exploderade som succén var ett faktum. 1995 kom första versionen av HTTP-protokollet, version 0.9. Sedan gick det snabbt, 1996 kom version 1.0 och 1997 kom version 1.1. Sedan dess har det inte kommit någon ny version, men snart är väntan äntligen över. Arbetet med att ta fram en standard för version 2 är på väg att slutföras och specifikationen kommer snart att publiceras, för att då bli officiell.

bineroNedan visas exempel på den headerinformation som skickas när en webbläsare hämtar https://www.binero.se/. Första stycket är den information som webbläsaren skickar, den vill hämta huvudsidan, /, på www.binero.se och vill använda protokollet HTTP 1.1. Nästa stycke är serverns svar, den bekräftar att sidan som efterfrågas existerar och att HTTP 1.1 kommer att användas som protokoll. Först där efter skickas själva sidan.

binero-headers

Även om förändringar i HTTP 1.1 har gjorts har protokollet inte riktigt hängt med i den utveckling som skett de senaste 18 åren. Jämför till exempel aftonbladet.se från 1997 med dagens version. Det är numera inte ovanligt att ett besök på en hemsida gör att över hundra filer behöver hämtas hem från olika servrar. Ofta är det små filer och där är HTTP 1.1 ett problem. Med HTTP 1.1 skapas en ny anslutning för varje fil som ska hämtas. Då servern inte vet hur snabb förbindelsen till besökarens dator är skickar den först data i en långsam takt, för att sedan öka. Detta görs för varje ny anslutning och resultatet blir en mängd små filer som hinner skickas klart innan hastigheten ökar. Att det öppnas en anslutning per fil skapar också andra problem, webbläsaren försöker begränsa antalet anslutningar den håller öppna men en stor mängd öppna anslutningar kan orsaka problem både för besökarens dator och för webbservern.

I HTTP2 har man löst detta problem på flera sätt. Flera filer kan skickas i samma anslutning, det gör att anslutningen hinner få upp farten när den skickar data. Dessutom har HTTP2 stöd för “server push” som innebär att webbservern inte behöver vänta på att webbläsaren ska efterfråga filer utan själv kan börja skicka dem. Detta är riktigt användbart för hemsidor där webbläsaren nu först måste hämta HTML-koden och analysera den, för att först därefter begära att få de bilder och andra filer som anropas av HTML-koden. Med HTTP2 är dataöverföringen mer komprimerad, vilket ytterligare bidrar till högre hastighet.

Även säkerheten blir ett snäpp bättre i HTTP2. Webbservrar måste ha stöd för kryptering, även om den inte behöver användas. Det är dock sannolikt att en del webbläsare med HTTP2 kommer att kräva kryptering. Just nu kräver de versioner av Chrome och Firefox som har stöd för HTTP2 att kryptering används men detta kan komma att ändras i framtiden.

På Binero tycker vi om att testa nya saker och vill se vad HTTP2 går för. Vi har därför satt upp en testserver på adressen https://http2blogg.binero.se/. Servern har även stöd för HTTP 1.1, den går därför även att besöka med en vanlig webbläsare som inte har HTTP2-stöd. På den bloggen berättar vi om hur vi satte upp vår testserver och gräver ner oss i de tekniska detaljerna.

Du kan redan nu testa att surfa med HTTP2. Om du föredrar Google Chrome som webbläsare kan du testa Chrome Canary. Detta är en version av Google Chrome som ligger steget före de vanliga versionerna, här hittar du de funktioner som i framtiden kommer att hittas i vanliga Google Chrome. Chrome Canary går att installera på samma dator som Chrome.

Men hur ska du då veta att det är HTTP2 du testar? Vår testserver, liksom många andra webbservrar som använder HTTP2, är ju bakåtkompatibel så att även HTTP 1.1 fungerar. Lösningen är tillägget “SPDY indicator“. När du installerat detta tillägg i Chrome Canary kommer du att se en liten blå blixt höger om adressen då HTTP2 används. SPDY är ett protokoll som Google utvecklat och som ligger till grund för HTTP2-protokollet.

chrome-canary

Använder du Firefox är det ännu enklare. Från version 34 finns stöd för HTTP2. Vill du se om du använder HTTP2 installerar du tillägget “SPDY indicator 2.2“. Även här ser du en blå blixt om HTTP2 används. Även Microsoft är med i matchen men där måste du använda testversionen av Windows 10 för att få Internet Explorer med stöd för HTTP2.

För HTTP2 har äventyret bara börjat. Vi på Binero kommer att följa utvecklingen och fortsätta blogga om de stora händelserna. Även på bloggen på vår testserver kan du räkna med att det kommer en och annan bloggpost av mer teknisk natur om HTTP2s utveckling.

 

Har du frågor eller synpunkter? Kommentera gärna nedan!

Automatisera ditt bloggande med wp-cli

$
0
0

binero_iconVi på Binero strävar vi alltid efter att ge dig den funktionalitet du behöver i ditt webbhotell för att utveckla din sajt. Vi har en låååång lista på projekt vi vill och ska genomföra för att ge dig en ÄNNU bättre tjänst än du redan har. Inte sällan kommer åtminstone delar av våra idéer från dialog med kunder via exempelvis facebook och twitter.

Det är få saker som är så kul som att kunna presentera nya funktioner som gör livet lättare för våra kunder.

Vi arbetar ständigt för att förbättra våra tjänster. Den här gången har vi skapat php-funktionalitet på våra ssh-servrar. Du hittar en guide för hur du ansluter med ditt SSH-konto här. För att kunna köra php-filer direkt på ssh-servern använder du kommandot php. Så här ser det ut när vi testar att skapa en php-fil och sedan köra den.

-securelve_sh-4.1$ echo ‘<?php echo “Hej Binerokund!\n”; ?>’ > binero.php
-securelve_sh-4.1$ php binero.php
Hej Binerokund!
-securelve_sh-4.1$

Det är också möjligt att köra php-kommandon utan att först spara dem i en fil.

-securelve_sh-4.1$ php -r ‘$a=2+2; echo “$a\n”;’
4
-securelve_sh-4.1$

Förutom php-cli har vi dessutom installerat wp-cli, ett program som underlättar hanteringen av WordPressinstallationer rejält. Istället för att använda wp-admin kör man kommandon på ssh-server. Det innebär att den händige kan skapa shellscript för att automatisera sitt bloggande och sin administration. Vi ska nu visa hur enkelt det är att skapa en ny WordPressinstallation, byta tema och skriva en bloggpost, allt med hjälp av wp-cli.

I kontrollpanelen har vi skapat webbplats för domänen testblogg.se, där har vi också skapat en MySQL-databas som vi ska använda för bloggen. Sedan är det bara att logga in på ssh-servern och köra igång.

Först går vi till public_html-mappen för webbplatsen.

cd testblogg.se/public_html/

Nästa steg är att ladda hem WordPress till denna mapp. Vi specificerar att vi vill ha WordPress med svenskt språkstöd.

wp core download –locale=sv_SE

Sedan är det dags att konfigurera wp-config.php som är den fil WordPress använder för att spara databasinformation. Namn på databasen, användare samt värdnamn hittar du i kontrollpanelen. Lösenordet är det lösenord du valt för databasanvändaren.

wp core config –dbname=NAMN –dbuser=ANVÄNDARE –dbpass=LÖSENORD –dbhost=VÄRDNAMN

Sista steget för att installera WordPress är att göra själva installationen då den första användaren skapas och rubrik för bloggen sätts. E-postadress och lösenord är för användaren som kommer att bli admin för WordPressinstallationen.

wp core install –url=http://testblogg.se.preview.binero.se/ –title=”Binero testar” –admin_user=binero –admin_password=LÖSENORD –admin_email=EPOSTADRESS

Vi kan nu gå in på http://testblogg.se.preview.binero.se/ för att se hur vår WordPressinstallation ser ut.

wpcli1

Inte så kul, men det kan vi ordna med ett nytt tema. Vi väljer att installera temat “bouquet” och att aktivera det omedelbart. Vi raderar också posten med id-nummer 1, vilket är “Hej världen”-posten som skapas automatiskt vid installation. Sedan skapar vi en egen post.

wp theme install bouquet –activate

wp post delete 1

wp post create –user=binero –post_title=’Test!’ –post_content=’Binero testar att skapa en bloggpost.’ –post_status=publish –post_date=’2015-04-07 19:00:00′

Tittar vi på bloggen igen ser den ut så här.

wpcli2

Snyggare, åtminstone om man tycker om rosa! Wp-cli är riktigt enkelt att använda när man kommit igång det och det bästa har vi sparat till sist.

På bloggen påminner vi igen och igen om hur viktigt det är att hålla sin WordPressinstallation, inklusive teman och tillägg, uppdaterad. Även om WordPress gjort det riktigt enkelt så blir det ännu enklare när man använder wp-cli. För att uppdatera hela WordPressinstallationen räcker det med tre kommandon.

wp core update

wp plugin update –all

wp theme update –all

Då wp-cli har stöd för WordPress 3.5.2 kan du behöva göra en sista manuell uppdatering av WordPress, sedan kan du använda wp-cli.

Så börjar du jobba med MVC 5

$
0
0

mvc5Binero har vi både windows- och linuxservrar. Vi skriver ofta här på bloggen om WordPress (som hamnar på linuxservrar) men inte lika ofta om hur det funkar på windowssidan (IIS-servrar). Idag skriver vår tekniker Robert om hur du går till väga för att börja jobba med MVC 5 och skapa webbapplikationer du sen kan publicera via ditt konto hos oss.

I och med att vi på Binero har stöd för ASP.NET 4.5 i vår IIS-miljö så innebär det att kunder kan använda sig av en mängd trevliga funktioner för att utveckla sina applikationer, däribland MVC5 och självklart även äldre versioner också.

För att arbeta med MVC5 så rekommenderas Visual Studio 2012 eller senare men det går även att få tag på andra mjukvaror som går att använda. Om valet till slut blir VS så gäller det att komma ihåg att versioner innan 2012 inte fungerar med MVC5. Det finns en gratisversion av VS 2013 som heter Community, vilket är en mycket kompatibel och funktionsrik gratisversion av programmet och som kan vara väl värt att titta närmre på.

Denna guide kommer att baseras på just VS 2013 Community. Installationspaket för VS går att hitta på https://www.visualstudio.com/ och att installera produkten är mycket enkelt.

När installationen är klar är det bara att starta programmet och välja ifall du vill skapa ett nytt projekt eller redigera ett redan skapat.

Ifall du väljer att skapa ett nytt projekt så måste du välja vilket språk du vill skriva applikationen i (Visual Basic eller Visual C#) och sen välja ”Web > ASP.NET Web Application”. Döp projektet till TEST och klicka sen OK för att gå vidare till nästa steg. I projektrutan som dyker upp väljer du MVC och klickar sen OK så skapas en applikation utifrån en inbyggd template i Visual Studio.

Nu är det dags att börja redigera! I Solution Explorer till höger så ser du ditt projekt, så högerklicka mappen Controllers och klicka sen Add > Controller.

I rutan som dyker upp så väljer du det första alternativet, MVC Controller – Empty. Döp den till TestController och klicka sen Add. Du kan nu se att VS bygger en ny controller efter en template. Byt ut koden i denna template mot:

Skärmavbild 2015-04-21 kl. 10.20.09

 

Tryck sedan på ”F5” så kommer programmet att köra en debug på projektet. I din webbläsare så kommer nu http://localhost:xxxx öppnas. Notera att :xxxx representerar den port som används för detta. Portnumret kommer att variera från projekt till projekt. Om du nu lägger till /Test/ i URL:en (http://localhost:xxxx/Test/) så kommer det upp en sida med den text du skrev in i controllern. Testa även med /Test/Welcome/.

Mycket jobb måste förstås läggas ner för att bygga en fin och väl fungerande applikation från grunden, men förhoppningsvis så har den här guiden hjälpt dig att komma igång och förstå lite hur man arbetar med Visual Studio och MVC5.

När du känner dig färdig och nöjd med din applikation och vill lansera den via ditt konto hos oss så är det bara att ladda upp den färdiga produkten, som per default ligger under Visual Studio 2013 > Projects i din dokumentmapp, via FTP eller dylikt till den IIS-domän du skaffat hos oss. Vår FTP-guide kan du hitta här.

 

Lycka till!

Enklare betalning med sparade kortuppgifter

$
0
0

wampumNågot många har efterfrågat en längre tid har varit fler och enklare betalningsmöjligheter – inte minst vi själva. Som ett led i detta arbete mot en enklare vardag har vi nu lagt in möjligheten för våra kunder att via kontrollpanelen spara sina kreditkortsuppgifter. För dig som kund betyder det att du enklare kan betala fakturor eller köpa nya tjänster, utan att varken behöva plocka upp kontokortet och knappa in siffrorna, eller låsa upp mobilen och öppna Mobilt Bank-ID (som för övrigt är bland de bättre initiativen på senare år: inspiration!).

Vi sparar inga kontouppgifter själva – vår PCI-certifiering till trots –  utan allt sparas hos vår leverantör Payex som vi givetvis pratar med genom en fullt krypterad anslutning.

Så här gör du!

För att spara ditt kontokort krävs det att du genomför ett köp via vår kontrollpanel (den “yttre” ordersidan tillåter inte detta ännu) eller betalar en befintlig faktura på samma ställe. När du gör detta kommer du få en förfrågan om att spara ditt kontokort – vilket illustreras på bilden nedan. Bocka i denna ruta och vips kommer detta kort automatiskt dyka upp som ett befintligt kort vid framtida köp och betalningar.
save_cc

Hantera sparade kort

När du väl sparat dina kortuppgifter kommer detta kort dyka upp inne under dina kontoinställningar i kontrollpanelen som på bilden nedan (under “Konto” -> “Kontoinformation”). Här kan du också välja att radera de sparade kort du eventuellt inte vill ha kvar i ditt konto hos oss.
save_cc2

Har ni problem med funktionaliteten eller frågor om det så är det bara att höra av sig till support@binero.se så hjälper vi till :)

 

Har du frågor eller synpunkter? Kommentera gärna nedan!

Viewing all 68 articles
Browse latest View live