Nyhetsbrev har blivit ett allt viktigare verktyg för alla typer av organisationer. Det är ofta ett ypperligt sätt att hålla kontakten med din kundbas, driva trafik till din webbplats och för att snabbt och enkelt nå ut med erbjudanden och andra budskap. Men självklart finns det även här en del fallgropar som du bör undvika – men som förvånande många fortfarande trillar i.
Om du lyckas med merparten av punkterna på vår lista är du på god väg att kunna erbjuda ett nyhetsbrev som tillför ett äkta värde till mottagarna. Låt dig också inspireras av hur andra gör. Vilka är de där nyhetsbreven som får dig att stanna upp i rensningen av inkorgen för att faktiskt sätta dig och läsa? Analysera och lär av dem.
Lycka till!
1. Fokusera på innehållet
Människor är upptagna. De har inte tid eller lust att läsa onödig information. De vill oftast ha innehållet kort och koncist och rakt på sak. Att skapa nyhetsbrev som mer liknar noveller och är fullspäckade med länkar brukar inte fungera särskilt bra. Risken är överhängande att mottagaren både slänger brevet oläst och i värsta fall avregistrerar sig för framtida utskick.
Få människor orkar läsa en gigantisk ”wall of text”, såvida de inte specifikt registrerat sig för ett sådant typ av nyhetsbrev. Den oviljan är extra tydlig i mobila enheter.
Om det inte är din nischade (och uppskattade) idé att vara långrandig, bör du istället sträva efter att dela upp brevet i kortare stycken bestående av ett fåtal meningar. Var inte rädd för att använda dig av korta rubriker, punktlistor eller numrerade listor. Allt som bidrar ditt att ditt nyhetsbrev blir mer lättläst är av godo.
Självklart bör du inte ha för mycket innehåll i ditt nyhetsbrev, men du ska inte heller ha för lite innehåll – eller rättare sagt för låg kvalitet på innehållet. Kontrollera att allt innehåll i ditt nyhetsbrev verkligen tillför ett värde till mottagaren, och inte bara försöker sälja något. Det betyder att du måste ha en god insikt i vad dina abonnenter vill läsa och ge dem just det, utan onödig information de inte är intresserade av.
2. Skicka alltför ofta eller inte tillräckligt ofta
Att bombardera potentiella kunder med e-post kan få dem att i vild affekt slänga sig på unsubscribe-knappen. Men om du väntar för länge mellan utskicken kan du istället riskera att inte vara ”top of mind” hos dem, framför allt ska du inte missa chansen att vara snabb med en kommentar eller analys om det händer något som verkligen berör din målgrupp. Annars tappar du liksom lite av relevansen med att kalla det just nyhetsbrev.
Med det sagt så finns det inga fasta regler för hur ofta som är för ofta eller för sällan. Det beror helt och hållet på innehållet och syftet med nyhetsbrevet. En kortfattad daglig rapport kan vara precis vad några vill ha, medan en veckas sammanfattningar av nyheter kan vara perfekt för andra, medan en tredje grupp kanske föredrar att bara ta emot sammanfattningar och länkar till de bästa artiklarna inom sitt område en gång i månaden.
Tajming för exakt när du skickar nyhetsbrevet är också viktigt. Här handlar det också om att känna sin målgrupp. Vissa målgrupper kanske gärna vill ha en sammanfattning av veckan på fredag eftermiddag, medan andra kanske i regel slutar tidigt på fredagar och inte läser jobbmail förrän nästkommande vecka. Sätt dig in i dina mottagares behov och vanor.
3. Ämnesraden är viktigare än du tror
Tänk på ämnesraden i ditt nyhetsbrev som rubriken i en nyhetsartikel. En spännande ämnesrad kan öka öppningsfrekvensen radikalt och hålla ditt nyhetsbrev borta från mottagarens papperskorg. Men var kortfattad och tydlig – och ärlig! Sätt inga klickrubriker som lovar något som brevet inte infriar. Berätta istället på ett så enkelt sätt som möjligt varför mottagaren verkligen ska öppna och läsa brevet. Var personlig – alltför många företags nyhetsbrev är på tok för sterila och stelbenta. Så istället för att bara skriva ”Bineros månatliga nyhetsbrev vecka 22” lär du locka fler läsare om ämnesraden lyder ”Binero möter Edward Snowden – läs hela intervjun!”
Tänk också på att en del ord är kända för att vara spam-ord, vilket kan göra att du hamnar i filter och svartlistas (om du frekvent använder dessa ord). Osäker på vilka de är? Gör en sökning på Google så får du upp de senast uppdaterade listorna över ord som rankas som spam.
4. Håll det enkelt och snyggt
En ful design kan stjälpa vilket innehåll som helst – oavsett hur intressant det än må vara. Det är bättre att bara skicka ett brev med vanlig text med bra grundläggande formatering och högläsbarhet, än att försöka spexa till det med färger och HTML-formateringar som får ögonen att blöda. Sätt dig ner och se över ditt innehåll och vad du faktiskt vill säga. Bestäm sedan vilken grafisk paketering som bäst lyfter och kompletterar ditt innehåll.
Ett ökande antal användare kan inte heller se HTML på grund av säkerhetsregler och system, eller helt enkelt därför att de använder enheter som inte stöder HTML-baserade mail. Alla HTML-nyhetsbrev bör längst upp ha en länk till antingen en vanlig textversion eller till inställningar som gör att mottagaren kan få en vanlig textversion.
Och visst, de flesta mottagarna av nyhetsbrevet kommer antingen kasta eller läsa det inom någon dag, men det är inte ovanligt att en del sparar det för att läsa vid senare tillfälle. Du måste alltså se till att ditt innehåll är tillgängligt, att länkar och grafik fungerar, även ett år efter att du skickade brevet. Systemet du använder bör alltså kunna lagra innehållet i ditt nyhetsbrev.
Dålig design i all sin förskräcklighet – dålig typografi är också en viktig aspekt att undvika för att ditt nyhetsbrev ska vara en fröjd att läsa. Glöm inte att e-post till syvende och sist är ett skriftligt medium. Människor öppnar nyhetsbrevet och räknar med att få läsa text. Om typografin är rörig, om teckensnittet är för litet, eller kontrasten mot bakgrunden är för dålig, kommer dina prenumeranter inte att kunna läsa ditt brev på ett optimalt sätt. Vilket kan få effekten att de inte läser det alls, och i värsta fall avregistrerar sig. Så, motstå alla impulser att gå bananas med Comic Sans och neonfärger, eller något sådant. Ok?
Och du, slutligen, inga stavfel. Det låter självklart, men otäckt ofta är det något som ändå förbises. Korrläs. Korrläs igen. Är du osäker, kan du testskicka det till någon språkfetischist du litar på.
5. Mobilt, mobilt, mobilt.
Vet du vad en smartphone är? Kanske har du en själv? Använder du den ganska mycket?
Svaren vet vi redan. Att du inte skulle sätta mobilanpassning i förarsätet för dina nyhetsbrev är därför inget annat än stenkorkat. Att bortse från mobila läsare är ett ödesdigert misstag, och leder nästan som en naturlag till lägre öpnningsfrekvens. Flera undersökningar visar att så många som 2 av 3 nyhetsbrev första gången öppnas i mobila enheter.
Du måste helt enkelt säkerställa att det ser bra ut i mobilen, att små typsnitt ändrar sig, att bilder anpassas (eller ännu hellre slopas för att inte äta för mycket av användarnas dyrbara surfpotter). Krångla inte till det. Utgå inte från vad du ser på din 24-tumsskärm på kontoret när du skapar brevet. Utgå från hur det ser ut när mottagaren läser det i sin smartphone på bussen. Överlag är det viktigt att testa dina nyhetsbrev på olika plattformar och i olika mailklienter och webbläsare. Risken är överhängande att ditt material tolkas lite olika av olika system.
6. Skippa bilagorna
Visst, ni har lagt tid och kärlek på den där fantastiska pdf-filen, och det finns säkert en tid och plats för den någonstans. Men nyhetsbrevet är inte den platsen. Många, speciellt i jobbmiljö, har system som av säkerhetsskäl inte låter dem spara bifogade filer. Andra är själva säkerhetsmedvetna och öppnar inte den typen av e-post. Trots det är det närmast chockerande hur frekvent nyhetsbrev ändå proppas fulla med pdf:er. Gör inte det. Lägg in en länk, om det nu verkligen behövs, så är problemet löst!
7. Stryp krämandet!
Ja, alla förstår att du i grund och botten vill att alla ska göra affärer med dig. Men att ta på dig bilförsäljarkostymen och använda nyhetsbrevet som om det vore en reklampaus på TV3 är sällan en bra idé om du vill skapa en trovärdig och långsiktig relation med dina prenumeranter. Med tanke på hur många budskap vi får kastade mot oss varje dag på nätet är det förståeligt om människor är rätt trötta på allt som blinkar och låter och har gigantiska köp här-knappar.
Människor prenumererar på nyhetsbrev för att de vill ha information, inte för att de vill att du ska sälja dem något exakt hela tiden. Fokusera istället på att erbjuda värde på ett tydligt sätt och med ett koncist språk som inte är påträngande. Tänk konversation före konvertering. Huvuddelen av din annonsering sköter du på andra sätt och i andra kanaler.
8. Inga köpta adresser!
Det här går inte att betona tillräckligt: du måste ha ett ordentligt godkännande från dina prenumeranter innan du skickar dem ditt nyhetsbrev (eller någon annan e-postkommunikation för den delen). Det kan vara att de signat upp via ett formulär på din webbplats eller någon annanstans på nätet. Men det betyder inte att du helt sonika kan köpa en lista med e-postadresser från någon annan och bara börja skicka. Gör inte det. Lyssna inte på massa mumbojumbo från byråer som vill sälja listor till dig. Väx i din egen kostym istället. Och givetvis ska inte du själv sälja dina listor heller!
Respektera integritet och anamma god netikett kring onlinemarknadsföring. Många organisationer gör misstaget att anta att reglerna inte gäller för dem. När du väl ber om en e-postadress bör du tydligt ange vad du kommer och inte kommer att göra med den. Du bör dessutom alltid tillåta användare att ”unsubscribe” från ditt nyhetsbrev när som helst. Inkludera information om hur man gör det i varje nyhetsbrev som du skickar.
9. Övervaka och analysera
Undrar du varför så många mottagare inte får ditt nyhetsbrev? Vet du ens hur många får ditt nyhetsbrev? Övervakning av studsar är ett mycket effektivt verktyg för att identifiera vad som kan vara inaktiva e-postadresser eller att se om du fastnar i olika spamfilter längs vägen. Studsar samma adress om och om igen så ska den tas bort ur listan. På ett djupare plan kan du också analysera öppningsfrekvenser, klickade länkar, mest lästa artiklar och mycket mer. Det hjälper dig att hela tiden vässa ditt nyhetsbrev!